Ny belysning och Hälsa, Lightabs CTA paneler på Eyra Fysio, Radio Sjuhärad

Projektledare: Tove Karlsson, Ljusdesigner, KTH, med fokus på Ljus och Hälsa. Dynamisk yoga med humancentrerad ljusvariation för hälsa och välbefinnande.

Ljus påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande mycket mer än de flesta är medvetna om. 80 procent av den information vi får om vår miljö tas in genom ögat och det visuella systemet (Starby 2006). Men ljuset är inte bara viktigt för att vi ska kunna se. Ljuset reglerar vår dygnsrytm och olika typer av ljus har olika effekter på människans hormoner och humör. Vi behöver andra typer av ljus innan vi går till sängs än vid en tidpunkt då det är viktigt att vi kan koncentrera oss. Dagsljusets spektrala sammansättning varierar över dagen. De senaste 15 åren har allt fler forskare konstaterat att variation är viktigt för synkronisering av kroppsklockorna. Tester med humancentrerad ljusvariation har genomförts under 4 veckor på Eyra fysio med Lightabs CTA paneler med styrenhet.

Eyra Fysio är en fysioterapimottagning i Borås med inriktning mental hälsa. De satsar på yoga för hälsa och välbefinnande, i samarbete med:
Reine Karlsson, Professor Eco Design, Solid State Lighting expert, SSL-erate EU CSA project,  InsideLight AB.